fbpx

 

Dag efter dag använder vi badrummet och det kan vara lite irriterande när du ser att kakelfogarna har blivit svarta eller röda. Man brukar ignorera det eller försöker putsa fogarna lite grann, men sådana fläckar är ganska svåra att få bort med vanliga tvättmedel. Nu ska vi berätta hur man får bort mögel i fogar (speciellt svartmögel) och om man behöver professionell hjälp för det.

Läs mer om professionell mögelsanering

 

Begär en offert för svartmögel sanering i badrummet

Svartmögel på kakelfogar i badrummet – det vanligaste problemet

 

Svarta fläckar som bildas av små svarta prickar är tecken att svartmögel sprids i duschen. Det kan angripa även silikonfogar.

Det finns två sätt att bekämpa det: snabbt och rätt. Mögelsporer når riktigt djupt i materialet, en stor del av dom är osynliga. De är också ganska ihållande, så efter du har försökt tvätta bort de synliga sporer, kan överlevande mögelsvampar bilda nya svarta fläckar efter några månader.

Hur ska man rengöra kakelfogar från svartmögel?

Få bort mögeln från kakelfogar i duschen med ättika

 

Om angreppet är relativt svagt, använder man ättika. Syran tar bort vissa mögelarter. Så här gör man:

 • Blanda ättiksprit och vatten i sprayflaskan i ett förhållande på 50/50. Ta en liten borste som är lämpligt för mellanrum mellan kakelplattor – t.ex en hård tandborste.
 • Spraya ättikan på fogarna, låt det stå i 2-3 timmar.
 • Sen behöver du spraya på nytt, skrubba på mögelfläckar med borsten och skölja väggarna efteråt.
 • Skydd alltid händerna med gummihandskar. 

Fördelen med ättika är att syran är miljövänlig och lämnar inga resterande kemikalier.

 

Blekningsmedel och saneringsmedel

 

Om problemet är större, behövs det speciella mögelavdödande medel, som du kan köpa på stora byggäffarer eller livsmedelsbutiker. Blekningsmedel med klorin som Domestos Extended Germ Kill bekämpar mögeltillväxt och dödar bakterier. Det finns också specialiserade produkter som Mellerud, Mögel-bort, Mögel- Fri. De verkar djupare, innehåller inte klorin och lämpad för inomhusbruk. 

ta bort mögel på kakelfog

 

För att applicera saneringsmedel behöver du gummihandskar, en ansiktsmask och skyddsglasögon eftersom både mögelsvampar och kemikalier kan hamna i dina ögon eller luftrör under processen. Fönster ska vara öppna.

Man måste applicera saneringsmedel enligt instruktionen. Vanligast behöver man applicera medlet på mellanrumen mellan kakelplattor, sen borsta bort resterna efter ett tag. 

Blekningsmedel är bara effektiva på icke-porösa ytor som t ex kakelplattor, glas och badkar. Kakelfogarna har dock porösa struktur och saneringsmedel kan döda bara den ytliga påväxten medan sporerna som sitter djupt och stannar kvar. 

 

Nackdelar med att sanera mögel på fogarna i duschen själv

 

Även om du köper specialiserade kemikalier, ger det inga garantier att den bakteriella påväxten inte kommer tillbaka om några månader. 

 • Du rengör bara de ytorna där du ser missfärgningar. Osynliga svampar finns dock överallt. 
 • En del bakterier sitter djupt i kakelfogarnas porer och de kan vara ganska envisa. Efter kemikalier sköljas bort, kommer mögeln att växa ut igen.
 • De flesta produkter på marknaden är inte tillräckligt starka för att ta bort alla befintliga sporer. 
 • Det är svårt att bli av med ohälsosam miljön utan förebyggande åtgärder. 

Här kan du läsa mer om hälsoriskerna från svartmögel.

 

mögelsanering kakelfogar

Ta bort mögel från foggar en gång för alltid med professionell mögelsanering

 

Det enda sättet att bli av med svartmögel och rödmögel mellan kakelplattor är att boka mögelsanering av badrummet. Vi på Fuktpatrullen hjälper gärna med det!

mögelsanering specialist

Garantier

att mögel är helt borta

radonspecialister

Verksamma i 6 år

stor erfarenhet av mögelsanering

inomhusmiljö

Tryggt och allergivänligt

för människor och djur

 

Hur går mögelsanering till i badrummet?

 

Vi brukar göra en mögelbesiktning med en UV-lampa innan saneringen, det upptäcker alla angrepp som finns i badrummet. Det är också bra att ha dokumentationen om mögelskador och deras orsaken eftersom i vissa fall kan hemförsäkring täcka kostnader mögelborttagning. 

 

1. Förberedelser för saneringen: vi isolerar badrummet från andra rum, tar bort alla föremål såsom handdukar, kläder osv. 

2. Vi börjar ta bort svartmögel på kakelfogar och andra platser: använder professionella saneringsvätskor för att ta bort ytliga fläckar.

3. Om mögeln har tagit sig djupt i poröst materialet kan vi använda fogning för att nå alla sporer. 

4. Vid ett djupt angrepp kan vi skrubba eller fräsa bort fogen noggrant utan att skada tätskikt. Självklart kommer vi foga på nytt sen så får du ett fint, fräscht badrum som den slutliga resultat. 

5. Om det handlar om silikonfogar måste det gamla materialet tas bort försiktigt och sen ersättas med nytt. 

6. Vid saneringsarbetet använder vi en luftrenare för att neutralisera mögelgifter och kemikalier.

7. Allt grundläggande arbete har utförts! Dags att försäkra sig om att problemet inte återkommer. Vi mögelmätar badrummet igen för att se om det finns något mikrobiella tillväxt kvar. 

svartmögel på kakelfogar

 

Vad orsaker svartmögel på kakelfogar och hur förebygger man det?

 

Mögelsvampar sprids alltid i en fuktig miljö. Det kan bildas när ventilationen inte funkar som det ska: om ventilationskanalerna tenderar att bli igensatta med tiden. Om det inte finns tillräcklig luftomsättning kan inte ytorna i badrummet torkas upp ordentligt. Det kan man märka när det känns en unken lukt i utrymmet. 

 

 • Lösningen kan vara att installera en avfuktare samt rengöra och förstärka ventilationen. Det är vårt professionellt område och vi hjälper gärna till!
 • En bra förebyggande metod är sprayning av kakel i duschen med ättiksprit blandad med vatten 50/50%. 
 • Bikarbonat funkar också bra för syftet. Man skulle blanda det med lite vatten tills det blir av tandkräm-konsistens, du kan även tillsätta lite ättika och sen skrubba fogarna med det.
 • Om du har stenplattor på golvet, borde de inte behandlas med sura medel för att undvika fläckar. Borsta dom med grönsåpa istället. 

 

Kontakta Fuktpatrullen för en gratis rådgivning

och offert för att få bort mögel från kakelfogar!

Få en gratis rådgivning!