fbpx

Vad är Rödmögel?

 

Rödmögel är ett vanligt namn på de vattenburna bakterierna Serratia marcescens eller Fusarium. Förutom sin färg har rödmögel ofta en suddig eller slemmig konsistens. Vanligtvis växer det mellan badrumsplattor och på duschdraperier. Man kan blanda ihop rödmögel och orangemögel därför att de ser ganska likadana ut.

Läs mer om mögelsanering. 

mögelsanering specialist

Begär offert för rödmögel sanering här

Vad är det som gör att rödmögel växer?

 

Mögel förekommer naturligt i miljön. Mögelsporer kan alltid hittas i luften, men de blir problematiska när de börjar växa till kolonier. Detta händer när mögelsporer hittar en matkälla och en fuktkälla. När sporerna har båda visas mögeltillväxt.

När mögelkolonierna växer äter mögeln bort ytorna och materialen som det växer på och orsakar allvarliga skador i processen. Genom att veta detta kan du förhindra att mögel växer genom att kontrollera fuktnivåerna i din fastighet. Mögel på vind och mögel i källare är två vanliga platser som först bör kontrolleras.

Rödmögel i badrummet

Om du märker att kakelplattorna eller kakelfogarna har blivit orangerosa och de har samt en slemmig yta så detta  indikerar mögelangrepp. Mögeln kan växa på badkar, duschkabin, duschdraperier och  runt golvbrunn. Ett badrum som inte  hinner torkas tillräckligt är en perfekt miljö för Fusarium.

ta bort rödmögel

Rödmögel i källare och krypgrund

En annan plats där rödmögel trivs är källare, torpargrund eller krypgrund som ofta drabbas av hög fuktnivå. När den varma luften från boendemiljön träffar den kalla luften i källaren då kondenseras mycket fukt på väggarna. Om fuktighet stiger över 75%, sprids Fusarium i källarutrymmet och sedan sprider det sig över hela huset. Mögelsporer finns nästan överallt, de behöver bara en “trivsam” miljö och föder.  Mikrobiell påväxt uppstår ofta i källare som översvämmades.

Vi utför fuktmätning i villor och lägenheter.

 

Jord kan vara en källa till mögel

Sporer av rödmögel trivs bra även i jord. Det är många som älskar blommor, samtidigt är det svårt att kontrollera om det finns mögelsporer i substratet av krukväxter. De sprider sig ganska lätt, man kan bära dom på sina kläder.

Är rödmögel farligt?

Alla mögelarter är inte farliga, men de som växer inomhus ger vanligtvis hälsoproblem. Rödmögel är en form av mögel som kan vara skadlig – men inte lika illa som den vanliga svarta mögeln. Oavsett kan rödmögel orsaka ett otal hälsoproblem för alla som utsätts för det. Detta är särskilt fallet för barn, seniorer och personer med nedsatt immunförsvar. Husdjur kan också riskera att bli skadade av mögel.

Ett potentiellt hälsoproblem som rödmögel kan orsaka är andningsproblem. Det finns dock många andra problem som också är allvarliga, inklusive:

  • Blodförgiftning
  • Blåsinfektioner
  • Beninfektioner
  • Urinvägsinfektioner
  • Infektion av öppna sår
  • Lunginflammation
rödmögel farligt

Fuktpatrullen erbjuder en professionell mögelsanering

Eftersom mögel kan vara hälsofarligt är det inte alltid bra att rengöra och ta bort mögel på egen hand. Ibland är jobbet helt enkelt för stort för att du ska kunna hantera det säkert och effektivt. Oavsett din specifika situation är professionell saneringsfirma alltid en bra idé när det gäller mögelborttagning och rengöring. 

Varför välja Fuktpatrullen?

mögelsanering specialist

Garantier

att mögel är helt borta

mögelsanering specialist

Verksamma i 6 år

stor erfarenhet av mögelsanering

inomhusmiljö

Tryggt och allergivänligt

för människor och djur

När du får hjälp med professionella mögelsaneringstjänster kommer certifierade, välutbildade tekniker till din fastighet för att ta bort mögel på ett effektivt sätt. Mögelsaneringen utförs med kemiska verktyg  för att förhindra att mögel angreppet sprider sig till nya områden.

Tveka inte och skriva dina frågor till oss, vi erbjuder alltid gratis rådgivning!

Få gratis rådgivning redan idag!